پارافین جامد مخلوطی از هیدروکربن‌های اشباع جامد استخراج شده از نفت خام، با تعداد کربن بین ۲۰ تا ۴۰ است که دارای ظاهری یکنواخت و عاری از هرگونه مواد خارجی بوده و در دمای اتاق جامد است. پارافین ذوب شده باید مایعی شفاف و عاری از آب، ذرات خارجی و نا‌خالصی‌های قابل مشاهده باشد. در علم شیمی معمولا پارافین با کلمه الکان همراه است که دارای فرمول شیمیایی CnH٢n+٢ است. نام این ماده از کلمه لاتین affinis+Parum گرفته شده که به معنی فقدان واکنش است و اشاره به طبیعت غیرواکنشگر پارافین دارد.

این پارافین که یکی از پر کاربرد‌ترین مواد شیمیایی در صنعت به‌حساب می‌آید طی مراحل مختلفی که بر روی اسلک وکس انجام می‌شود، بدست می‌آید. انجام دقیق و صحیح تمامی این مراحل در تولید پارافین جامد  مرغوب و با‌کیفیت ضروری است. پارافین‌های جامد پس از انجام مراحل تولید و پس از سرد شدن به‌صورت غالب‌های ۵ کیلویی در می‌آیند و پس از بسته‌بندی در کارتن‌های ٣٠ کیلویی آماده‌ی ارسال برای مشتری هستند.

نکات خرید پارافین جامد

نکات زیادی است که در خرید پارافین‌های جامد باید رعایت شوند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رنگ، سختی آن و خشک یا چرب بودن آن اشاره کرد که تمامی مشخصه‌های ذکر شده در قیمت پارافین تاثیر‌گذار است. برای مثال قیمت پارافین با ٣ تا ۵ درصد چربی در مقایسه با قیمت خرید پارافین با ١-٢ درصد چربی، کمتر است. البته عوامل دیگری نیز در قیمت تاثیر‌گذار هستند مانند نوع بسته‌بندی، نوع و کارخانه‌ی مواد اولیه و…..

نکات زیادی است که باید در خرید پارافین رعایت کرد که اولین و مهم‌ترین آن تهیه پارافین مناسب برای نوع استفاده از آن است. برای مثال همانطور که ذکر شد پارافین ٣-۵ درصد روغن از کیفیت و قیمت کم‌تری نسبت به ١-٢% چربی برخوردار است اما برای برخی از موارد استفاده، پارافین مناسب‌تری به نظر می‌رسد.

قیمت پارافین‌های جامد با توجه به بازار مواد اولیه تعیین می‌شوند که با توجه به عدم ثبات در این بازار، پیشنهاد می‌شود قبل از خرید برای اطلاع از قیمت پارافین با کارشناسان شرکت آرش محیا تماس حاصل شود.

پارافین وکس ماده‌ای است بی‌رنگ یا سفید رنگ و بسته به نوع برش نفتی روغن پالایش شده دارای گرید‌های مختلفی است. از‌جمله خواص بارز پارافین وکس مقاومت بالای آن در مقابل آب و بخار بوده که همین خصوصیت باعث گردیده تا به‌عنوان پوشش‌های محافظ روی کاغذ نیز مورد استفاده قرار گیرد.

پارافین وکس در مقابل بسیاری از اسید‌ها و قلیا‌ها مقاوم بوده و پوشش مناسبی به‌عنوان محافظ خوردگی بشکه‌ها و مخازن صنعتی است. علاوه بر این بد‌لیل دارا بودن خواص قابل توجهی به‌عنوان عایق الکتریکی دارای کاربرد‌های فراوانی بوده و در صنایع مختلف از‌جمله نساجی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موارد مصرف آن در شمع‌سازی (پارافین شمع‌سازی)، لاستیک‌سازی، چسب و هات ملت، عایق‌های حرارتی و الکتریکی، پوشش‌های ضد آب، جوهر‌سازی، کبریت‌سازی، کوتینگ کاغذ، رنگ‌سازی، لوازم آرایشی و بهداشتی و ….

پارافین‌های جامد ترکیب هیدروکربنی سیر شده هستند که در آن تمامی اتم‌های کربن موجود در مولکول باپیوند‌های ساده به یکدیگر متصل‌اند و پارافین‌ها یا هیدروکربن‌های پارافینی را آلکان می‌گویند. پارافین به دو شکل جامد و مایع تولید می‌شود. پارافین کلوئیدی از هیدروکربن‌های انشعابی و پارافین جامد از هیدروکربن‌های خطی یا زنجیری تشکیل شده است.

این پارافین که آن را solid paraffin می‌نامیم ماده‌ای بی‌رنگ و نرم است که از نفت، زغال سنگ یا سنگ نفت به‌دست می‌آید. این محصول در حقیقت از مخلوطی از مولکول‌های هیدروکربن، حاوی بین بیست تا چهل اتم کربن تشکیل شده است.

solid paraffin در دمای معمولی یا دمای اتاق به حالت جامد است. شروع نقطه‌ی ذوب این محصول در بالای ٣٧ درجه سانتیگراد (٩٩ درجه فارنهایت) است. همچنین نقطه جوش پارافین جامد  بالای ٣٧٠ درجه سانتی‌گراد (٦٩٨ درجه فارنهایت) است.

پارافین در حالت جامع خود کاربرد‌های فراوانی دارد. از رایج‌ترین کارکرد‌های این محصول می‌توان به روانکاری، عایق‌سازی الکتریکی و شمع اشاره کرد. پارافین به حالت جامع در هنر نیز کاربرد دارد. برای مثال محصول جامد پارافین را می‌توان رنگ کرد و سپس از مواد به‌دست آمده می‌توان مداد رنگی تولید کرد. گرچه این ماده به‌صورت مستقیم یکی از فراورده‌های نفتی است اما در اصل solid paraffin متمایز از نفت سفید و سایر فرآورده‌های نفتی است.

از این ماده نمی‌توان به‌عنوان سوخت استفاده کرد. حالت جامد پارافین قابلیت اشتعال دارد اما به‌اندازه‌ای نیست که بتوان از آن به‌عنوان منبع مولد برای تولید انرژی گرمایشی استفاده کرد.

از solid paraffin عمدتا به‌عنوان روان کننده در کارخانجات، کارگاه‌ها و محیط‌های مختلف صنعتی استفاده می‌شود. از این نوع پارافین می‌توان برای روغن‌کاری تیغه‌هایی که کاغذ را برش می‌دهند و در اختلاط مکانیکی استفاده کرد. گرچه توصیه شده از پارافین مایع استفاده شود اما solid paraffin نیز در این موارد کاربرد فراوانی دارد.

پارافین‌ جامد تولید شده توسط شرکت آرش محیا

دسته بندی پارافین‌های جامد

solid paraffin انواع زیادی دارد. دسته‌بندی این محصول بستگی به گرید، رنگ‌و‌بو، کاربرد و موارد دیگری نیز دارد. در بازار انواع زیادی پارافین به شکل جامد وجود دارد گرچه همگی به نام جامد شناخته می‌شوند. اولین محصول solid paraffin رایج در بازار پارافین اسلب است که در حالت تخته‌ای موجود است.

حالت دوم حالت خورد و ریز است. حجم این ماده در حالت خورد و ریز در مقایسه با پارافین اسلب نسبتا کم‌تر است. البته این پارافین‌ها به‌راحتی ذوب می‌شوند و استفاده از آن راحت است. علاوه بر دو مورد ذکر شده در بالا، برخی شرکت‌ها محصول ستونی جامد را نیز تولید می‌کنند.

نقاط ذوب پارافین‌های جامد

solid paraffin به وکس خوراکی، پارافین کاملا تصفیه شده، پارافین نیمه‌تصفیه شده، پارافین صابون و دسته‌های دیگر تقسیم می‌شود. هر دسته از این انوع پارافین نقطه ذوب منحصر‌به‌فرد خود را دارد. با توجه به نقطه ذوب، این پارافین‌ها در ۵٢، ۵٤، ۵٦، ۵٨، ٦٠، ٦٢ و ٦٤ درجه سانتی‌گراد ذوب می‌شوند. معمولا  ٢ درجه بین نقاط ذوب پارافین‌های جامد اختلاف وجود دارد. نقاط ذوب مختلف، بر انواع مختلف این ماده، اثرات متفاوتی نیز خواهند داشت.

پارافین‌ جامد و نقطه ذوب آن

محتویات نفتی پارافین‌های جامد

محتویات نفتی پارافین جامد به مقدار هیدروکربن‌های کم‌ذوب موجود در این نوع پارافین ارتباط دارد.  محتویات نفتی بیش از هر چیزی بر رنگ و ثبات ماده‌ی این محصول تاثیر می‌گذارد. علاوه بر این مشتقات و محتویات نفتی به‌کار رفته، سختی این ماده را کاهش دهد.

از همین رو، خمیره‌ی پارافین جامد حاوی نفت است که در ابتدا می‌باید از کسر خلاء خارج شده باشد. سپس متخصصان با فرایند تعریق یا روش‌های رایج نفت‌زدایی، میزان نفت موجود در این محصول را کاهش می‌دهند. با‌این‌حال، بیشتر محصولات پارافینی و همچنین پارافین جامد باید حاوی مقادیر کمی نفت نیز باشند. این مقادیر در بهبود اثربخشی پارافین، براقیت و آزادسازی از قالب کاربرد دارند.

خواص پارافین‌های جامد

همانطور که پیشتر نیز عنوان شد پارافین جامد ماده‌ای بسیار کاربردی، طبیعی و خالص است. در حقیقت چون این ماده پارافین از نفت سفید به‌دست می‌آید ماده‌ای هیدروکربنی به شمار می‌رود. مواد هیدروکربنی مانند پارافین جامد در شرایط طبیعی کاملا بی‌ضرر هستند و فواید زیادی نیز در خود دارند.

به‌صورت کلی پارافین به‌صورت جامد را موم پارافین، موم جامد و پارافین وکس نیز می‌نامند. در شیمی این ماده در دسته‌ی آلکان‌ها قرار می‌گیرد و حاصل ترکیبات شیمیایی خاصی نیست. پارافین کاربرد‌های مختلفی در صنعت، کشاورزی، مصارف انسانی و پزشکی دارد. برای روغن‌کاری در قطعات صنعتی، تولید لوازم آرایشی و بهداشتی، درمانی و فیزیوتراپی، صنایع‌دستی و شمع، صنایع لاستیک‌سازی، کبریت‌سازی، پارافین در سیم و کابل، رزین و رنگ و چسب، صنایع دفاعی و از این محصول بی‌نظیر استفاده می‌شود.

مشخصات پارافین جامد

می‌توان گفت پارافین‌های جامد ترکیب کریستالی با شکل ظاهری سفید و سخت هستند که از فرآیند تصفیه نفت به‌دست می‌آیند. در حالت جامد، این ماده چرب و بدون رنگوبو با نقطه ذوب بین ٤٦ تا ٤٨ درجه سانتی‌گراد ظاهر می‌شود. این پارافین در بنزن، گازوئیل، کلروفورم، اتر، کربن و روغن حل می‌شود، اما در مقابل آب و الکل نا‌محلول است.

مدل تجاری پارافین جامد که در علم بافت‌شناسی معمولا استفاده می‌شود، شامل ٢٠ تا ٤٠ گرم کربن است و نقطه ذوب آن بین ۵٦ تا ۵٨ درجه سانتی‌گراد واقع می‌شود. البته پارافین‌های تجاری ترکیبی از پارافین و پلیمر پلاستیکی را در خود جای داده‌اند.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی این پارافین جامد شامل چگالی ٠. ٩٠ گرم بر سانتی‌متر مکعب، نقطه‌جوش ٣٧٠ درجه سلسیوس، و نقطه اشتعال بین ٢٠٠ تا ٢٤٠ درجه سانتی‌گراد می‌شود. همچنین، حلالیت این ماده در آب به مقدار ١ میلی‌گرم بر لیتر محاسبه می‌شود و فرمول شیمیایی آن CnH٢n+٢ است.

تولید پارافین جامد

این پارافین یکی از مواد پرکاربرد و چند منظوره در صنایع مختلف است که از نفت به‌دست می‌آید. این ترکیب کریستالی سفید و سخت، در بسیاری از زمینه‌ها از جمله صنایع بافت، پزشکی و صنایع غذایی استفاده می‌شود. فرآیند تولید پارافین جامد به‌صورتی که این ماده با خصوصیات مناسب خود به‌دست می‌آید، از دو روش اصلی تقطیر و تبلور بدست می‌آید.

  • فرآیند تقطیر

در این روش، قالب موم به‌طور آهسته گرم شده و موم مایع به‌صورت قطره‌ای از آن جدا می‌شود. این موم تقطیرشده حاوی مقادیر کمی ترکیبات گوگرد و مواد اشباع‌نشده است، که باعث کاهش توانایی اکسید شدن و ایجاد رنگ و بوی نامطبوع می‌شود. باقیمانده قالب با دمای بیش از نقطه ذوب حرارت داده می‌شود تا به موم تبدیل شود.

  • فرآیند تبلور

در این روش، موم با حلال‌های مختلف ترکیب می‌شود، مانند کتون که یکی از حلال‌های پرکاربرد برای موم سازی است. با گرم کردن ترکیب کتون و قالب موم، موم به‌طور کامل در آن حل می‌شود. بعد از آن محلول به‌آرامی سرد خواهد شد و بلورهای موم ایجاد می شوند. در این روش، کریستال‌های تولیدشده دارای نقطه ذوب یکسان هستند و پارافین حاصل از این فرآیند به‌صورت بی‌رنگ، بی‌بو و شفاف با نقطه ذوب مشخص تولید می‌شود.

این دو روش متداول در صنعت تولید پارافین به‌کار می‌روند و هرکدام ویژگی‌های خاصی برای محصول نهایی ایجاد می‌کنند.

انواع پارافین های جامد

می توان پارافین جامد را در دو دسته ماکروکریستال (پارافین سبک) و میکروکریستال (پارافین سنگین) تقسیم کرد.
پارافین جامد کریستالی در صنایع مختلف، بهویژه صنعت شمع‌سازی، کاربرد دارد.

این گرید از پارافین، به دلیل خصوصیات شفاف بودن، مقاومت بالا، کمترین میزان چربی نسبت به نوع معمولی و رنگپذیری مناسب، جهت تولید شمع‌های شفاف و باکیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پارافین همچنین انعطافپذیری مناسبی دارد که در فرآیند تولید شمع‌های پیچیده و ساختاری کاربرد دارد.

ماکروکریستال (پارافین سبک)

پارافین کریستالی، یا همان پارافین سبک، به دلیل کاربردهای خاص خود کمتر شناخته شده است و میزان روغن و چربی آن متغیر است. این نوع پارافین از روش عرق‌گیری به‌دست می‌آید.

میکروکریستال (پارافین سنگین)

پارافین میکروکریستال، یا همان پارافین سنگین، بیشتر شناخته شده و بیش از 90 درصد پارافین‌های موجود در بازار از این نوع هستند. این پارافین نیز بر اساس سفارش مشتری و کاربردهای مختلف می‌تواند درصد چربی و روغن متغیری داشته باشد.

روش تولید این پارافین از طریق فشار صفحات فولادی به اسلک وکس‌های کیسه شده صورت می‌گیرد. همچنین، پارافین جامد با درصدهای مختلف چربی نظیر 0.5 تا 1، 1 تا 3، 3 تا 5، 5 تا 7 و پارافین جامد کریستال و میکروکریستال نیز در بازار موجود است.

پارافین جامد بهداشتی

پارافین جامد بهداشتی برای مصارف آرایشی، بهداشتی و دارویی تولید می‌شود. این نوع پارافین دارای میزان روغن کمتری است که به کیفیت بالاتر و افزایش کارایی در محصولات مرتبط، ازجمله کرم‌ها و لوسیون‌ها، منجر می‌شود. خصوصیات بی‌رنگی، بی‌بویی و قابلیت ایجاد انعطاف در محصولات بهداشتی ازجمله ویژگی‌های این گرید هستند.

پارافین‌ جامد برای استفاده در لوسیون های نرم کننده بدن

پارافین جامد خوراکی

پارافین جامد خوراکی معمولاً در صنایع غذایی و دام و طیور به‌کار می‌رود. این نوع پارافین جامد به دلیل مواد خالص بدون افزودنی‌های غیرخوراکی، در تولید مواد غذایی بهره‌ور است. همچنین، پارافین خوراکی به عنوان یک ماده حفاظتی برای مواد غذایی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و اهمیت بالایی در تغذیه انسان و دام دارد.

پارافین‌ جامد برای استفاده در خوراک دام و طیور

کاربرد پارافین های جامد

پارافین های جامد، با تنوع کاربردهای خود، در صنایع مختلف به‌کارگرفته می‌شوند. ازجمله کاربردها، در سالن‌های آرایشی به‌عنوان نرم‌کننده پوست و برای دست‌ها و پاها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، در مصارف درمانی به‌عنوان یک تسکین‌دهنده درد در مفاصل و عضلات به کار می‌رود.

این ماده در تولید شمع، مداد رنگی، کود و سموم دفع آفات نباتی نیز به‌کار می‌رود. در صنایع لاستیک‌سازی از پارافین جامد گرانول استفاده می‌شود و در قرن‌های گذشته، به‌عنوان منبع روشنایی در لامپ‌ها و فانوس‌ها مورداستفاده قرار می‌گرفت. این ماده بهعنوان چسب، ماده ضدآب، کاغذ موم و پوشش ضدآب برای چوب هم مورد استفاده قرار می‌گیرد و در صنایع دفاعی نیز به‌کار می‌رود.

تولید و فروش پارافین جامد

پارافین جامد، با ویژگی‌هایی چون بی‌رنگی، بی‌بویی و بی‌مزه بودن، به‌عنوان یک ماده چندمنظوره و کاربردی در صنایع مختلف تولید و فروخته می‌شود. این ماده از نفت به‌دست می‌آید و در دمای اتاق به‌صورت جامد است. نقطه ذوب پایین این پارافین، آن را به یک انتخاب مناسب در برخی از کاربردها تبدیل کرده است.

در دمای حدود 37 درجه سانتی گراد، پارافین جامد شروع به ذوب شدن می‌کند، که این ویژگی آن را در بسیاری از صنایع، از جمله صنایع بافت و پزشکی، پرکاربرد کرده است. از طرفی شفافیت این ماده، آن را به ماده‌ای مناسب برای کاربردهای مختلف تبدیل کرده و بازار فروش گسترده‌ای برای پارافین جامد ایجاد کرده است.

تهیه پارافین های جامد برای شمع‌سازی

خرید پارافین جامد برای شمع‌سازی از فروشندگان معتبر مواد اولیه شمع، به‌عنوان یک مورد اساسی جهت تولید شمع‌های متنوع، درنظر گرفته می شود. اگر بهدنبال خرید پارافین شمع‌سازی هستید، می‌توانید به شرکت آرش مهیا مراجعه کرده و از تجربه و کیفیت مطمئن آنها بهره‌مند شوید.

آرش مهیا به‌عنوان یکی از تولیدکنندگان پارافین جامد برای شمع‌سازی با توان تولید بالا و تجربه درخشان در این حوزه، به‌عنوان یک مرجع قابل اعتماد برای خرید و تهیه پارافین شمع‌سازی شناخته می‌شود.

سخن آخر

پارافین های جامد با ویژگی‌های چندگانه و کاربردهای متنوع، به‌عنوان مواد چندمنظوره و حیاتی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. این ترکیب، حوزه‌های علمی و صنعتی را به خوبی پوشش می‌دهد. همچنین، به دلیل ویژگی‌های همچون بدون بو و رنگ، که دارد، نقش مهمی در زندگی روزمره و صنعت ایفا می‌کند.
برای تهیه این نوع پارافین باکیفیت مناسب و مطمئن با شرکت آرش مهیا تماس حاصل فرمائید.

سوالات متداول

پارافین جامد چیست؟

پارافین های جامد مواد کریستالی سفید و بی بو هستند که از نفت به دست می‌آیند.

پارافین جامد چه کاربردهایی دارد؟

– استفاده در صنایع شمع‌سازی و مداد رنگی
– درمان دردهای مفاصل و عضلات
– عایق کاری الکتریکی
– تهیه کود و سموم دفع آفات نباتی در کشاورزی
– در صنعت آرایشی به‌عنوان نرم‌کننده پوست استفاده می‌شود.

چه انواعی از پارافین های جامد وجود دارند؟

– پارافین سبک یا ماکروکریستال که از روش عرق‌گیری تهیه می‌شود.
– پارافین سنگین یا میکروکریستال که از روش فشار صفحات فولادی به اسلک وکس‌های کیسه شده تولید می‌شود.

چگونه می‌توان پارافین های جامد را به صورت مایع تبدیل کرد؟

برای تبدیل پارافین های جامد به مایع، آن‌ها را با استفاده از یک فرآیند گرمایی یا تقطیر تنظیم شده به حرارت می‌دهند تا به نقطه ذوب برسند.

آیا پارافین های جامد دارای انواع خاصی از نقاط ذوب هستند؟

بله، پارافین جامد با درصدهای مختلف چربی مانند 0.5 تا 1، 1 تا 3، 3 تا 5، 5 تا 7 و پارافین جامد کریستال و میکروکریستال با نقاط ذوب متفاوت در بازار موجود است.